Telefoon:06-30 34 14 10
Oké zijn met jezelf

Ken je dat? Dat je onder de indruk bent van een ander? Van die ene collega die altijd zo goed onder woorden weet te brengen wat ze vindt tijdens het werkoverleg? Terwijl jij de warmte uit je tenen voelt opstijgen en hakkelend naar de juiste woorden zoekt of maar gewoon je mond houdt? Of die ene vriendin die toch het nodige heeft meegemaakt in haar leven, maar altijd zo sterk en rustig overkomt? Hoe doet ze dat?

Soms zijn we zwaar onder de indruk van andere mensen. Vaak zonder daar heel bewust van te zijn. Ongemerkt nemen die mensen dan in onze beleving een enorme omvang aan. Zij worden in ons beeld groter en groter, terwijl jij jezelf kleiner en kleiner voelt worden. Dat maakt onzeker. Of beter: dat is wat onzekerheid met je doet. Je ziet jezelf niet meer in de juiste proporties. Je ziet niet (meer) goed waar jouw kwaliteiten liggen of kunt ze misschien niet eens benoemen van jezelf.

Je komt zo in een vicieuze cirkel terecht, waarin je jezelf steeds vaker vergelijkt met andere mensen en steeds onzekerder wordt. Zij weet het altijd zo goed te zeggen. Zij is altijd zo zelfverzekerd. Zij maakt zich nooit ergens druk over. Zij is overal goed in. Zij kan zo goed leren. Zij pikt alles zo snel op. Zij is zo sportief. Zij is zo knap. Vul maar aan.

En laten we eerlijk zijn, er zijn altijd ‘anderen’ te vinden die iets beter kunnen dan jij. Ik ken in ieder geval genoeg mensen die slimmer, sportiever, zelfverzekerder, slanker of knapper zijn dan ik. En dat is (inmiddels) oké.

Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Dat helpt namelijk geen bal. Sterker nog het brengt je nergens, alleen dieper in de put. Het geeft heel veel stress om anders te willen zijn dan je bent.

Tegenover onzekerheid staat zelfvertrouwen. Je kunt leren steeds meer op jezelf te vertrouwen. Dat jij oké bent zoals je bent. Dat jij jij bent en niemand anders. Dat jouw leven zich in jouw tempo ontvouwt op een manier die blijkbaar bij jou hoort en bij niemand anders. Dat je fouten mag maken. Het geeft rust en ontspanning om zo mild en vriendelijk naar jezelf te kijken. Zelfcompassie is iets dat je kunt ontwikkelen.

Want oké zijn met jezelf gaat goed samen met werken aan jezelf en nieuwe dingen leren. Niet omdat dat moet of omdat die ander het kan, maar omdat je dat zelf wilt. Nieuwe kennis en vaardigheden opdoen, waar je als persoon van groeit. Je zelfvertrouwen groeit vanzelf mee.

PS. Wil jij werken aan jezelf? Vraag vrijblijvend een gratis sessie aan.

  • Assen / online
  • vrijblijvend

Ben je bereid aan jezelf te werken en wil je graag kennismaken? Van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek. Dat kan online of in mijn praktijk in Assen. We plannen dan samen op korte termijn een geschikt moment in. Voel je welkom!

  • online
  • officiële test

Twijfel je of je hoogsensitief (HSP) bent of een hoogsensitieve High Sensation Seeker (HSP/HSS)? Doe de gratis test en ontdek welke eigenschappen je van jezelf herkent in beide typen.

  • online
  • officiële test

Al langere tijd oververmoeid, gespannen en prikkelbaar? Misschien voel jij je ook angstig en somber, vergeet je soms dingen of maak je opeens fouten. Via deze officiële Stress-check zie je hoe serieus jouw stressklachten zijn. Betrouwbaar resultaat.