NeverMindzz

Mindfulness & coaching bij hoogsensitiviteit, stress en burn-out

Sabiene Seip | Assen

Methode Beter Ademen®

Adem is leven. Je adem verbindt je lichaam met je hoofd. Je voelen met je denken. Bewust ademen helpt je om bewust te leven. Een mooie aanvulling op mindfulness! De Methode Beter ademen® (ontwikkeld door Marleen van den Hout) bestaat uit een serie oefeningen die je makkelijk integreert in je dagelijks leven. Je ervaart al snel meer rust, ontspanning, energie en vitaliteit. Ontdek het zelf.

Wat is de Methode Beter ademen®?

Een complete ademmethode voor structureel meer innerlijke rust, energie, passie en plezier

De adem gaat omlaag, verruimt én wordt gebruikt als instrument voor persoonlijke groei en vrijheid

Eenvoudige, originele oefeningen waarin principes van de vooraanstaande ademmethodes zijn verweven

Makkelijk te leren en direct toepasbaar


Wat brengt de Methode Beter ademen®?

doorbreekt stress

verbetert je slaappatroon

voorkomt migraine

lost je hyperventilatie op

geeft meer energie

verbetert je spijsvertering

verbetert je slaapapneu

verbetert je astma

verdiept je mindfulnessbeoefening

verbetert je intuïtie

verbetert je zelfvertrouwen

helpt antwoord te vinden op de vraag ‘Wat wil ik echt?’


Actie Individuele introductieworkshop tijdens de Week van de HSP (15 t/m 20 juni)

Tijdens de Week van de HSP kun je vrijblijvend kennismaken met de Methode Beter ademen® in een 1-op-1 introductieworkshop. Ik leg je daarin de basisprincipes uit van de Methode Beter ademen® en leer je stap 1 en 2 aan. Een mooie manier om te zien wat deze ademmethode je kan brengen! Wil je daarna verder met deze methode, dan betaal je alleen bij directe aanmelding in de Week van de HSP slechts 70 euro voor 2 tot 4** extra sessies om stap 3 t/m 5 ook aan te leren.

Kosten en aanbod Week van de HSP

45 euro voor de introductieworkshop (basis, stap 1 en 2)
2 tot 4** extra vervolgsessies voor 70 euro (stap 3 t/m 5)
inclusief hand-out om thuis verder te oefenen

**Tijdens de introductieworkshop geef ik een schatting hoeveel sessies optimaal voor je zijn. Soms zijn 2 extra sessies voldoende, soms heb je 4 extra sessies nodig om de techniek juist aan te leren. Kwaliteit staat altijd voorop!

Het bijzondere aan de Methode Beter ademen®

Deze unieke en krachtige ademmethode van Marleen van den Hout onderscheidt zich op de volgende punten van andere ademmethodes:

Beter ademen® reguleert

Bestaande ademmethodes richten zich óf op het reguleren van de ademhaling óf op persoonlijke groei en zelfbevrijding. Beter ademen® verbindt deze twee doelen in één methode.

Regulerende methodes zoals die van Buteyko, Stans van der Poel, Koen de Jong, Bram Bakker en Jan van Dixhoorn werken aan een lage rustige ademhaling in rust en een goede ademhaling bij inspanning. Dit geldt ook voor vakgebieden als fysiotherapie, logopedie en oefentherapie.

Ook Beter ademen® heeft dit als doel, maar onderscheidt zich door de eenvoudige, maar zeer effectieve handvatten om tot zo’n optimaal adempatroon te komen.


Beter ademen® transformeert

Transformerende ademmethodes gaan over het loslaten van oude patronen, trauma’s en blokkades. Je ademt voor innerlijke vrijheid en doet bijzondere ervaringen op. Verbonden ademen, Rebirthing, Shamanistic breathing, Quantum Light breath of de Wim Hof Methode zijn voorbeelden van transformatief ademen. Deze ademoefeningen laten echter vaak onbedoeld een hoog adempatroon achter.

Beter ademen® ontwikkelde een bijzondere vormen van transformational breathing waarbij de levensenergie, het lichaam en het gevoel in een hogere trilling worden gebracht en de verbinding met de ziel of je hogere bewustzijn wordt ervaren. De oefeningen zorgen dat het hele lichaam ademt. Bovendien installeert deze beoefening een laag en rustig adempatroon in rust en een volledige ademhaling bij inspanning en sport. Met acht stappen kan de methode je zodoende helpen naar een ware verandering in jezelf of zelfs doorbraak in je werk of leven.


Beter ademen® maakt je onbewust bekwaam

Door dagelijks kort maar bewust en krachtig te oefenen, train je brein en lichaam om je adem op de goede manier aan te sturen. Tevens worden je core, rug en bekkenbodem sterker. Na de oefening merk je dat er onbewust een lage, langzame ademhaling in rust ontstaat. Dus ook als je er niet op let. In stressvolle situaties merk je dat je met de adem automatisch meer ontspanning creëert.

Het lage adempatroon beklijft en manifesteert zich tijdens het sporten in een volledig adempatroon, inclusief het gebruik van de flanken en behoud van ontspannen schouders.


Beter ademen® is makkelijk toepasbaar. Korte leerweg, behapbare oefening, bijzonder resultaat

Met Beter ademen® oogst je met relatief weinig inspanning bijzondere resultaten. In 3 tot 5 trainingssessies en 10 minuten oefening per dag wordt stress duurzaam doorbroken en kan het lichaam weer ontspannen en herstellen. Je ervaart dit al tijdens de eerste training. Maar ook pijnreductie, voorkomen van migraine, goed slapen, fijnere relaties, groeiende zelfwaardering, vertrouwen en emotionele balans lijken als vanzelf te ontstaan. Zware, chronische of acute vormen van hyperventilatie lossen daadwerkelijk op. Deze resultaten zijn echter niet alleen aan de adem te danken. De oefeningen verdiepen ook je zelfinzicht, wat de helende effecten enorm ondersteunt.


Je doet het zelf!

Bijzonder aan de methode is ook dat je het zélf doet. Beter ademen® is geen behandelmethode. In plaats daarvan volg je trainingen waarin je leert hoe jij jezelf naar een gezonder en gelukkiger bestaan tilt. Je stimuleert zelf je zelfhelende vermogen, ontvouwt je potentie, vindt je natuurlijke kracht en haalt steeds meer voldoening uit je leven.


Beter ademen® stimuleert het zelfhelend vermogen en gezond gedrag

Beter ademen® geeft grip op je zenuwstelsel. Het activeert het herstellende zenuwstelsel, de parasympaticus. Dit ontspant en geeft rust. Dat betekent dat je ook overdag herstelt van inspanning, ‘s nachts beter slaapt en verkwikt ontwaakt. Ook verminderen hierdoor chronische pijn of de effecten van overprikkeling.

Een aantal oefeningen geeft je juist meer energie en vult je reserves aan. Het maakt je vrolijk, wakker en levenslustig. Dit helpt om ook in stressvolle periodes je energie te behouden. De hang naar bijvoorbeeld zoetigheid, alcohol, een sigaret of nóg een tv programma maakt plaats voor opbouwende keuzes. Denk daarbij aan lichaamsbeweging, buitenlucht, natuurlijke voeding, open ruimtes in de agenda, lekker opruimen of een goed gesprek.



Een aantal stappen uitgelegd

Stap 1 – Open lichaamshouding

Begin- en eindpunt. Maakt je ontspannen, sterk en wakker

Aan de lichaamshouding van iemand kun je veel aflezen. Je herkent een trotse, verlegen, flinke, relaxte, onzekere of natuurlijke lichaamshouding vaak makkelijk bij anderen. Je weet waarschijnlijk dat je eigen lijf flexibeler, opener en krachtiger aanvoelt als je lekker in je vel zit. Hoe meer ontspannen je lichaam, hoe meer helder je geest.

Je leert je lichaam steeds terug te brengen naar een open en ontspannen houding. Dat geeft je longen de ruimte voor een optimale gaswisseling, maar je staat ook meteen in je natuurlijke kracht.

Wanneer spanning wegvloeit uit je lichaam, zie en ervaar je dat. Als je natuurlijke kracht of inspiratie terugkomt ook. Daarom gebruiken we een open en ontspannen lichaamshouding als start-, ijk- en eindpunt van iedere oefening.



Stap 2 – Adem verdiepen – Geeft rust

Zorgt voor rust in het hoofd en aandacht in het lichaam

In stap 2 gebeuren twee belangrijke dingen tegelijkertijd. Allereerst breng je jezelf tot rust. Dat doe je door met behulp van de uitademing het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Dit is het deel van het autonome zenuwstel dat bijvoorbeeld ’s nachts actief is en helpt je lichaam en geest te ontspannen en te herstellen.

Tegelijkertijd breng je hiermee de ademhaling tot diep in het bekken. Je activeert de bekkenbodem en hulpademhalingsspieren in de onderbuik en -rug en wordt je automatisch bewust van je hele lichaam en je ervaart stilte van binnen. Vaak kun je de doorstroming van de energie tot onder de voeten waarnemen.

De kracht van deze stap is dat het zelfhelend vermogen actief wordt. De ademfrequentie gaat ongemerkt omlaag tot twee keer per minuut. Dit zorgt voor een goede zuurstofopname in de weefsels. Vaak hoor ik dat hoofdpijn bij deze stap al wegebt. De volledige adembeweging die zo ontstaat geeft veel winst voor het sporten.

Het hulpmiddel zijn de luide letters FF en SS en korte stops tijdens de uitademing.



Stap 3 – Adem verbinden – Ontspant

Versterkt je levensenergie, intuïtie en ‘kleine stilte’

In stap 3 wordt de lage adembeweging van stap 2 soepel en vloeiend uitgevoerd. Er komt ruimte voor een moeiteloze, ruime inademing. De flanken worden actief en het middenrif beweegt ontspannen mee. Je ervaart ‘flow’.

In het vloeiende keerpunt tussen in- en uitademing wordt de levensenergie opgewekt. In deze stap gaat de ademfrequentie wat omhoog, maar de uitademing blijft aanzienlijk langer dan de inademing. Hierdoor ontstaat nog meer rust, ontspanning en herstel in het lichaam.

De kracht van deze stap is de vrijheid van ademen en het toenemende ademvolume, met meer energie, innerlijke stilte, helderheid en intuïtie tot gevolg.

Het hulpmiddel is een zachte FFF en langzaam verdwijnende SS en het verdwijnen van stops in de adembeweging.

Stap 4 – Adem intensiveren – Brengt balans

Brengt inspannen en ontspannen, hoofd, hart en onderbuik met elkaar in balans

Vanuit de lage ademflow van stap 3 breng je in stap 4 de lengte van de uit- en inademing met elkaar in balans. Hierdoor ontstaat ‘hartcoherentie’ die zorgt voor een algehele balans tussen actie en herstel, denken en voelen, ontspanning en alertheid.

Je intensieve ademhaling komt nog steeds voort vanuit de uitademing met een actieve onderbuik. Daarbij is het ademvolume groot. Zo wordt het onderbuikgevoel, de corekracht versterkt en spijsvertering gestimuleerd. Vlak na de oefening kom je zodanig tot rust dat een lange, ontspannende ademstilte je ook in een meditatieve stilte brengt.

De kracht van deze stap is het gevoel weer gecenterd en gefocust te zijn. Er komt rust in actie en actie in rust.

Het hulpmiddel is het versterken van de lage hulpademhalingsspieren en corekracht, het versoepelen van bekken, heupen, nek en schouders.

Stap 5 – Superademoefening – Vitaliseert

Ruimt op in lichaam en geest. Ontgiften en ontspannen

Stap 5 is multifunctioneel. Het maakt je helder en sterk, geeft nieuwe energie en verschoont je lichaam en geest van oude ballast. Bij spierpijn, blessures, ontstekingen of ziekte versnelt de superademoefening je herstel aanzienlijk. De oefening geeft een soort ‘reset’. Je creëert eerst chaos. Het lijf vergeet waar het gebleven was en gaat terug naar de ‘fabrieksinstellingen’. Je ervaart meer souplesse en frist op.

In de Superademoefening ligt het accent eerst op het inademen. Je overademt opzettelijk en blaast daarmee veel koolzuurgas af. Dit mag tintelingen veroorzaken of duizeligheid.

Vervolgens houd je de adem namelijk zo lang mogelijk vast, waardoor het koolzuur juist weer ophoopt. Deze schommeling reinigt de bloedvaten en ontkrampt de spieren. Er komt extra zuurstof op plekken waar tekort was. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hersenen, ogen, vingertoppen, voeten of bepaalde organen.

Stap 5 lijkt op de Wim Hof-, Vuur- en Bastrika-ademhaling maar wordt wezenlijk anders uitgevoerd. Door het accent lager in het lichaam, in het bekken, te houden blijf je in controle bij eventuele duizeligheid en train je een optimaal adempatroon. Zo waarborg je niet alleen de resultaten op korte, maar ook op lange termijn.

Hulpmiddelen bij de Superademoefening zijn vanuit het bekkengebied gecontroleerde hyperventilatie, ontspannen mimiek, specifiek gebruik van de neusvleugels, open mondademhaling en diverse kleine bewegingen van grote en kleine gewrichten.

De kracht van deze oefening is leeg worden, opluchting, opladen en betere conditie en (sport)prestaties.

Stuur je bericht

Wil je je aanmelden of heb je een vraag? 
Neem vrijblijvend contact met me op!

Ik meld me aan voor Tips over HSP en mindfulness